Aktiviteter

Fotbollsgolf

Fotbollsgolfbanan på Ven ligger runt Gamlegård, ca 10 minuters promenad från Bäckviken där båten från Landskrona kommer i land.

Hur fungerar då fotbollsgolf? Jo, det liknar en golfbana, med hinder som en minigolfbana men man sparkar på en fotboll. Alla har varsin fotboll och laget har ett gemensamt scorekort som en har hand om att fylla i. Vi delar upp er i grupper från 2-6 personer per grupp, och alla kan starta samtidigt på banan om så önskas på olika hål.

Det tar ca 1,5-2 timmar att gå runt banan.

Avsluta gärna Er runda med ett dopp i vår uppvärmda swimmingpool, erbjudandet gäller endast grupper och familjer (EJ skolklasser).

Fotbollsgolf är en ”mix” av golf, fotboll & minigolf. Det liknar en golfbana men man sparkar på en fotboll. Det är dock mest regler som minigolf. Hålens längd varierar mellan 16 och 150 meter, vid alla utslag finns ett litet skyltskåp som Ni bör titta i innan ni sparkar ut, där står lite om outgränser och hålets olika hinder.

Om Ni går 4 personer/bana, som scorekorten är gjorda för, så tar det ca 1,5 timme att gå över alla hålen. Om Ni är en större grupp så rekommenderar vi Er att börja på lite olika hål så att inte alla står och väntar vid hål nr 1. Det blir ju då en massa väntetid till ingen glädje, så istället börjar tex grupp 1 på hål 1, grupp 2 på hål 2 osv.

Vid utspark så sparkar alla ut varsin boll, sen sparkar den som är längst ifrån flaggan hela tiden, förutom när Ni är inne på green och riskerar att träffa någon annans boll, då den bollen som riskerar vara i vägen sparkas först.

Män sparkar från gula markeringar, damer och barn sparkar från röda markeringar (som finns på 10 av dessa 18 hålen). På de hålen som inte har röda markeringar, sparkar även damer och barn ifrån gula markeringar.

Det finns olika hinder på banan, en del måste genomföras och en del är ren otur om ni genomför.

HINDER SOM MÅSTE GENOMFÖRAS:
2 st traktordäck som bollen ska igenom, missar Ni så sparka tillbaka bollen genom däcket, Ni får använda tillbaka-sparken för att gå igenom hindret så med andra ord spelar det ingen roll från vilket håll bollen går igenom.
2 st ”amerikanska fotbollsmål” där bollen ska ta sig igenom stolparna. Män ska över ribban medan för damer och barn räcker det att ta sig igenom stolparna under ribban.
3 hål är vinklade som en banan, med en hög vit pinne i svängen. Detta innebär att man får inte ta fågelvägen utan måste runt den vita pinnen.
1 staket som är 2 meter högt finns på hål 13, bollen ska över men damer och barn får lov att kasta över bollen istället för att sparka den. Efter att bollen är över så går man igenom de stora grindarna och sen genom den lilla grinden till greenen på hål 13.

HINDER SOM OTUR OM NI GENOMFÖR:
Bunkrar, trädstockar & stenar
Högt gräs som inte är out, men som Ni ska sparka ifrån. Om man inte vill sparka från detta gräs, får man plikta en spark och lägga bollen på klippgräs, dock aldrig närmre än flaggan.
Vattenhål har vi på hål 16, 17 & 18, risken är stor att man hamnar i vattnet någon gång. Om bollen inte ligger vid kanten så hämta en ny boll, lägg på klippgräs där bollen är närmast land och plikta en spark. Om bollen ligger vid kanten så får man sparka från vattenytan och slipper då pliktslag.
När bollen sparkas out så hämtar man den och lägger i out-gränsen, sparkar sen därifrån och pliktar en spark.

REGLER
-Banans par är 63 slag
-Utslag sker mellan gula markeringar för herrar och röda för damer och barn (på 8 hål sparkar även damer/barn från gult)
-Utslag får endast ske en gång per hål
-Peg får endast användas vid utslaget och hänges upp vid samma ställe igen
-Bollen ska spelas ifrån den plats den hamnar
-Bollen ska ligga still vid tillslag
-Bollen ska gå rätt väg genom hindren, spelaren får dock spela igenom hindret ”baklänges” för att sedan spela det åt rätt håll. Om bollen fastnar i ett hinder får den placeras omedelbart efter.
-Hindret räknas som passerat.
-Bollen får endast framföras med fötterna (undantag: damer/barn får kasta bollen vid hål 13)
-Flaggan vid hålet får lyftas upp om spelaren anser att den hindrar putten.
-Flaggan ska sedan sättas tillbaks på samma ställe.
-Om en spelare inte har lyckats få i bollen på 8 sparkar går denna vidare till nästa bana, i protokollet skrivs 8 sparkar.

PLIKT
Bollen utanför banan/markering (se varje banprofil) = 1 pliktslag och droppa bollen där den går ut från banan
Bollen i vattendamm = 1 pliktslag, ta upp bollen om Ni kan, annars hämta ny boll i ladan och droppa därefter bollen där den gamla bollen ligger närmast land.
Bollen ospelbar i bunker (vattenfylld), för nära staket eller för hög vegetation = 1 pliktslag och droppa bollen i anslutning till hindret men ej närmare flaggan.

ORDNINGSREGLER
-Skor med dubbar får ej användas
-Skräp, burkar och flaskor medtages eller läggs i soptunnor
-Respektera privat område!